Actualitat Notícies

L’Ajuntament mostra el seu condol per la mort de Francesc Bernàcer

L’Ajuntament mostra el seu condol per la mort de Francesc Bernàcer

L'Ajuntament d'Alcoi vol donar el seu suport i solidaritat a la família, companys i amics de Francesc Bernàcer i Valor que ha mort hui.

Francesc Bermàcer i Valor (Alcoi, 1945) ha estat un referent en la docència i la crítica literària a la ciutat. Llicenciat en Filologia Romànica, ha impartit durant molts anys llengua espanyola i llengües clàssiques, com a part de l’equip de l’Institut Pare Vitòria d’Alcoi, des d’on participava en iniciatives de difusió i promoció literària i cultural obertes a la ciutadania.

Cal ressaltar que va ser el director del Centre Cultural d’Alcoi en la seua etapa postinaugural (1983-1986), va encetar línies de gestió cultural molt acurades, de gran rigor i altura de mires, recuperant figures cabdals de la música, les lletres i les arts plàstiques, en un moment on, pràcticament, tot estava per fer. Ha publicat articles en diaris i revistes com El País, Informaciones... de Madrid; Papeles de San Armadans o Ciudad de Alcoy, a més de la revista Eines, de la qual ha estat membre del consell editorial.

El seu camp més fèrtil és la crítica literària, amb estudis i articles d’investigació valuosos sobre Juan Gil-Albert -potser Bernàcer és l’especialista més reconegut en aquest gran literat alcoià-, però també se sent a prop dels grans poetes espanyols del segle XX.

Com a creador, cultiva la poesia, va guanyar el Premi Manuel Rodríguez en 2013 amb l’obra «El pes de les ales», però també la seua prosa és poètica, i se li reconeix una capacitat d’ús de l’idioma, tant en castellà com en valencià, que s’acosta a la perfecció formal i alhora sorprén per un contingut en el que sap aprofundir en la investigació, en el seu cas, sempre ornada de la subjectivitat més erudita.

També va formar part de jurats de prestigiosos guardons com el Premi de les Lletres Valencianes o el Premi de Novel·la Enric Valor, entre d’altres. També va aconseguir diversos reconeixements com la «Saeta de Oro» dels Premis Sant Jordi 1966, esment especial al «Serreta» de Poesia en 1975, i ha estat inclòs en diverses antologies poètiques publicades.

L’alcalde, Toni Francés, destaca la figura de Francesc Bernàcer: «Ens ha deixat un gran home de la cultura, un alcoià que ha treballat en molts àmbits i del que podem ressaltar a banda d’haver estat el mestre de moltes generacions, la seua tasca per posar en valor la cultura en la nostra ciutat, sent Director del Centre Cultural en una etapa molt complicada en la que va fer un grandíssim treball o amb la seua investigació sobre Juan Gil-Albert. És una persona estimada que la ciutat sempre recordarà. Vull traslladar el condol a la seua família».

 

© 2021 - Ajuntament d'Alcoi - Conselleria de Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball