Actualitat Notícies

La comissió de terrasses i veladors decideix mantindre sense canvis l'ordenança

Està sent efectiva ja que ha augmentat el número d'establiments autoritzats i s'han reduït els expedients sancionadors
 
 

Aquesta setmana es va reunir la Comissió de seguiment de l’ordenança de domini públic per a valorar la seua ampliació, i es va decidir no fer cap modificació de la mateixa. La majoria dels participants van destacar que aquesta nova ordenança municipal aprovada al desembre del 2014 pel Govern Municipal per a regular l’ús de vetlladors i terrasses en el carrer i conjugar les necessitats d’hostalers i de veïns, està sent una eina efectiva per a millorar aquests aspectes. Actualment hi ha 80 establiments autoritzats i 16 en tramitació.

 

Un total de 96 establiments de la ciutat ja tenen l’autorització o estan a punt d’aconseguir-la per a poder ocupar la via pública amb terrasses i vetlladors. 55 establiments ja tenien permís en el 2015 i l’han renovat, requisit essencial per a realitzar un major control en l’ús de l’espai públic. Cal destacar que durant 2016 s’han autoritzat 25 nous expedients, pel que hi ha 80 activitats regularitzades amb autorització i renovació de veladors per aquest any, a més de 16 en tràmits. Cal destacar l’augment respecte l’any anterior, que va tancar amb 61 expedients autoritzats.

 

A més dels 114 establiments total, 6 es troben amb un expedient sancionador, 8 no han fet la sol·licitud de veladors, 3 més són bars sense llicència i 1 ha tingut un requeriment. Aquest any s’han iniciat 16 expedients sancionadors a activitats per tindre instal·lats veladors sense autorització després d’haver-los apercebut i avisat per a que regularitzaren la seua situació en diverses ocasions. Dels 16 establiment als que se’ls ha iniciat l’expedient, 7 són del barri de la Zona Nord, 4 de Santa Rosa, 2 de Batoi, 2 del Centre i 1 de l’Eixample. En 2015 es van iniciar 35 pels mateixos motius, és a dir, en dos anys s’han iniciat 55 expedients sancionadors per veladors sense autorització.

 

En la reunió també es va destacar la bona tasca realitzada per la policia local al llarg de l’estiu. Manolo Gomicia, edil d’urbanisme, comenta: «Estem satisfets perquè ha augmentat el nombre d’establiments autoritzats i també perquè s’han reduït els expedients sancionadors, açò demostra que cada vegada més gent està complint amb l’ordenança».

 

Gomicia destaca que «Les terrasses és un tema complex que provoca molts problemes a totes les ciutats, per això, crec que podem estar orgullosos d’Alcoi i de la manera en que hem regulat aquest tema. En la darrera comissió de seguiment de l’ordenança vam aprovar no canviar-la, ja que les dades indiquen que està sent efectiva per a garantir que tots els establiments competeixen en igualtat de condicions i que la resta de ciutadans també tinguen assegurats els seus drets».

 

L’ordenança a més de facilitar l’autorització a més establiments també dona molta importància a la accessibilitat, evitant que les terrasses tinguen barreres o esglaons. I té diferents requisits: posar a la vista dels vianants, una descripció del nombre de clients que poden ocupar la terrassa així com l’espai concedit o exigeix en determinades ubicacions una tanca que tinga coherència al mobiliari urbà i que done seguretat als clients dels establiments.

 

Gomicia conclou: «Sense hi ha possibilitats de millorar, l’any que ve volem incidir, sobretot, en el civisme per a que els clients de les terrasses també siguen conscients de gaudir al aire lliure de les seues consumicions sense molestar el pas d’altres vianants o el descans dels veïns. Aquest tema, al final, ens inclou a tots, hostalers, clients i veïns». 

© 2015 - Ajuntament d'Alcoi - Conselleria de Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball