Actualitat Notícies

Alcoi participa en el Congrés de Comunicació Social de la Ciència

L’alcalde, Toni Francés, representa a la ciutat i a la red Innpulso en una taula redona sobre la institucionalització de la comunicació científica
 Alcoi participa en el Congrés de Comunicació Social de la Ciència

El primer edil, Toni Francés, va participar ahir en una de les taules redones del Congrés de Comunicació Social de la Ciència que des del 9 a l’11 d’octubre té lloc a la Universitat de Burgos. L’alcalde, a més de representar a la ciutat, també estava com a representant de la Red Innpulso, ja que l’Ajuntament d’Alcoi és membre del Consell Rector, òrgan executiu d’aquesta xarxa que agrupa als municipis distingits com a «Ciutat de la Ciència i la Innovació», distinció atorgada pel Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, fet que Alcoi va aconseguir en 2011.
Aquesta trobada internacional pretén promoure l'acostament de totes aquelles persones que, des d'un àmbit professional i acadèmic, treballen per la divulgació del coneixement, innovant tant en els formats, en els canals i, fins i tot, en els missatges.
La taula redona on va participar l’alcalde, Toni Francés, va tractar sobre la institucionalització de la comunicació científica, entenent la cabuda necessària d’aquesta comunicació en institucions com universitats museus, centres d’investigació i fins i tot, ajuntament. En ella també van participar Marcos Pérez, Director de los Museos Científicos Coruñeses; Joana Lobo, Jefa de la Oficina de Comunicación Científica en ITQB NOVA; César López, Responsable de la Unidad de Cultura Científica e Innovación del FECYT; i Jordi Rovira, delegado del rector para la Comunciación y Divulgación Científica de la Universidad de Burgos.

Entre altres temes, Francés va explicar que ens trobem en una època on el coneixement pot estar a l’abast de tots, per tant la pregunta és si sabem motivar a les noves generacions, ensenyant i mostrant la ciència com ells desitgen. L’alcalde també va reconéixer que per a les institucions d’entitats locals que no són grans capitals és difícil tindre la capacitat econòmica i organitzativa per a crear nous esdeveniments però que això no potser una excusa. Per exemple, en Alcoi, el cap de setamana del 4 al 6 d’octubre vam acollir l’esdeveniment internacional «Ciencia en Acción» on van vindre estudiants i professors de 10 països diferents. Vam apostar per la divulgació científica i es van posicionar en tot planeta com una ciutat que aposta per la ciència. «Ciencia en Acción» posa el focus de la ciència en el professorat i el sistema educatiu, considerant als docents, eina clau de motivació i divulgació científica.
Un altre exemple que també tenim en Alcoi és la Setmana de la Ciència que el Campus de la UPV d’Alcoi realitza des de fa molts anys amb un èxit notable. Tots ells, demostren que es pot fer divulgació científica per al gran públic només cal interés, ganes i convenciment de la importància que té per al futur.
El congrés de Comunicació Social de la Ciència, amb més de 300 assistents i més de 200 comunicacions orals en la seua setena edició, va tanca hui les seues portes demostrant la importància de la ciència per al futur però també la necessitat de comunicar la ciència per què aquesta puga tindre present.

© 2015 - Ajuntament d'Alcoi - Conselleria de Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball